Deze therapie richt zich op het herkennen, onderzoeken en reguleren van spanningen, emotionele blokkades en psychosomatische klachten.
Gesprekstechnieken worden gecombineerd met massage, ademwerk, acupressuur, shiatsu, visualisaties en inzichten uit de oosterse elementenleer. Het lichaam fungeert daarbij als toegangspoort tot diepere lagen van bewustzijn en emotionele verwerking.
Deze werkwijze ondersteunt het vergroten van zelfbewustzijn, veerkracht en psychisch welzijn en het herstellen van fysieke en emotionele disbalansen vanuit het natuurlijke evenwicht tussen lichaam en geest.
Tijdens een intake bespreken we thema’s waar je aandacht aan wilt besteden en stellen we samen een behandelplan op.
Spieren & Gewrichten
• Spierpijn en spanning
• Stijve of verkrampte spieren
• Rug-, nek- en schouderklachten
• RSI en overbelasting van spieren
• Gewrichtspijn en stijfheid
• Restless legs
• Spanning door een verkeerde houding
Stress & Emotioneel Evenwicht
• Angst en onrust
• Hoofdpijn en migraine
• Slapeloosheid en (over)vermoeidheid
• Burn-out en overprikkeling
• Rusteloosheid
• Spanning gerelateerde kaakklachten
Circulatie & Lymfesysteem
• Slechte doorbloeding (koude handen/voeten)
• Vochtophoping en oedeem
• Cellulite en huidverslapping
• Verminderde lymfedrainage
• Vermoeidheid en lage energie
• Ondersteuning van het immuunsysteem
• Ondersteuning bij herstel na ziekte of operatie
Spijsvertering & Buikklachten
• Opgeblazen gevoel en Spijsverteringsproblemen
• Buikpijn en spanning in het buikgebied
• Ondersteuning van de darmfunctie
• Misselijkheid en maagzuur
Hormonaal & Vrouwelijke klachten
• Menstruatiepijn en hormonale disbalans
• Zwangerschapsgerelateerde klachten
• Overgangsklachten
Overige
• Slaapproblemen en slapeloosheid
• Chronische pijnklachten
• Energiegebrek en futloosheid
• Duizeligheid en oorsuizen (tinnitus)
Balans in prikkels
Een gevoelig zenuwstelsel maakt je intenser ontvankelijk voor prikkels, wat kan leiden tot overprikkeling en emotionele intensiteit. Bij zeer sensitieve personen worden indrukken diep verwerkt, wat zowel verrijkend als overweldigend kan zijn.
Lichaamsgerichte therapie helpt prikkels te kanaliseren en een balans te vinden tussen over- en onderprikkeling. Door ontspanning en gronding ontstaat een gevoel van veiligheid, waardoor je sensitiviteit niet als last voelt, maar als een waardevolle kwaliteit waar je met meer rust en plezier van kunt genieten.
Sterker in balans
Lichaamsgerichte therapie is een holistische benadering die lichaam, geest en emoties in balans brengt. Het bevordert diepe ontspanning, waardoor je externe en interne prikkels beter kunt verwerken en je herstelvermogen toeneemt.
Daarnaast versterkt massage je emotionele veerkracht en mentale welzijn. Dit helpt je om stress en tegenslagen beter op te vangen en vergroot je zelfvertrouwen.
Hiermee bouw je aan een sterker fundament van veerkracht en balans in je dagelijks leven.
Een boost voor vitaliteit
Massage stimuleert de bloedsomloop en het lymfesysteem, wat de orgaanfunctie en afvoer van afvalstoffen verbetert.
Het zenuwstelsel schakelt over op herstel, waardoor stresshormoon cortisol daalt en de weerstand toeneemt. Daarnaast verhogen massages de aanmaak van serotonine en endorfine, wat pijn verlicht en het welzijn bevordert.
Lichaamsgerichte therapie laten je energie vrijer stromen en versterken zowel lichaam als geest. Een eenvoudige, effectieve manier om je vitaliteit te verhogen.
Ondersteuning in verandering
Lichaamsgerichte therapie biedt een waardevolle ondersteuning tijdens fysieke en psychische transities. Door de verbinding met je lichaam te verdiepen, helpt het bij zelfacceptatie en het omarmen van veranderingen in lichaam en identiteit.
In een veilige, respectvolle ruimte waar je genderidentiteit, geaardheid en queerheid volledig welkom zijn, kun je jezelf op een dieper niveau ontdekken.
Massage nodigt uit tot ontspanning, erkenning en vertrouwen in je eigen proces, waardoor je met meer kracht en zachtheid door je transitie kunt bewegen.
Verbinding door aanraking
Positieve aanraking is een krachtig middel tegen stress en angst en bevordert emotionele veiligheid.
Tijdens een massage komt oxytocine vrij, het hormoon dat essentieel is voor groei, genezing en het opbouwen van intieme relaties.
Daarnaast helpt massage je om je comfortabeler te voelen in je lichaam, wat je eigenwaarde en integriteit versterkt. Dit vergroot ook je openheid en zelfvertrouwen op het gebied van intimiteit, sensualiteit en seksualiteit.
Door ontspanning en lichaamsbewustzijn te vergroten, creëert lichaamsgerichte therapie ruimte voor diepere verbinding – met jezelf en met anderen.
Voor moeder en baby
Een prenatale behandeling (zwangerschapsmassage) verlicht pijn, bevordert herstel en stimuleert de doorbloeding, wat zowel jou als je baby ten goede komt. In mijn praktijk kun je comfortabel op je buik liggen dankzij een speciale massagetafel. Je bent welkom vanaf 12 weken zwangerschap tot aan de bevalling.
Massage helpt bij klachten zoals bekkeninstabiliteit, vochtophoping, rug- en schouderpijn, slaapproblemen en emotionele schommelingen.
Voor de bevalling
Als je uitgerekende datum verstreken is, kan een ontspanningsmassage met acupressuur de bevalling op gang helpen. Acupressuur stimuleert de aanmaak van oxytocine – het hormoon dat weeën opwekt – en bevordert de bloedcirculatie. Tegelijkertijd helpt het endorfines en serotonine vrij te maken, waardoor pijnperceptie vermindert en je je kalmer en beter voorbereid voelt.
Fysiek Herstel
Na de bevalling heeft je lichaam tijd en ondersteuning nodig om te herstellen. Een behandeling helpt spanning in rug, schouders en nek te verlichten, ondersteunt hormonale balans en vermindert vermoeidheid door een verstoord slaapritme. Het is een waardevolle vorm van zelfzorg in deze intense periode.
Na een bevalling kun je vanaf 4 weken een behandeling ontvangen, en na een keizersnede na minimaal 6 weken.
Emotioneel Herstel
Een lichaamsgerichte behandeling kan ook helpen bij het verwerken van een miskraam of abortus. Het kalmeert het zenuwstelsel, vermindert gevoelens van leegte en helpt het vertrouwen in je lichaam te herstellen. Daarnaast ondersteunt het hormonale balans en biedt het een moment van rust en verzachting.
Periode van verlies
Rouw komt in vele vormen – het verlies van een dierbare, een miskraam, abortus, relatiebreuk of ander afscheid kan emotioneel, mentaal en fysiek zwaar wegen. Verdriet, boosheid, schuldgevoel, angst en concentratieverlies gaan vaak gepaard met lichamelijke spanningen, zoals gespannen spieren, buikpijn en verminderde eetlust.
Lichaamsgerichte therapie helpt je zenuwstelsel tot rust te brengen, emoties te reguleren en spanning los te laten. Het biedt troost en ondersteunt je in het bewust ervaren van je gevoelens en blokkades, zodat je op je eigen tempo ruimte kunt geven aan je rouwproces.
Een zachte, helende manier om verbinding te maken met jezelf in een periode van verlies.
De behandelingen zijn een combinatie van verschillende lichaamsgerichte methoden, afgestemd op thematiek en voorkeuren.
Acupressuur is een eeuwenoude techniek die acupressuurpunten stimuleert of kalmeert, waardoor het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd. Dit helpt balans te herstellen op fysiek, mentaal en emotioneel niveau.
De acupressuurpunten liggen op meridianen – energiebanen die vitale energie (Qi) door het lichaam transporteren. Wanneer deze doorstroming verstoord raakt, kan onbalans ontstaan. Meridianen corresponderen met hoofdzenuwen en spelen een essentiële rol in de energietoevoer van het lichaam.
Visie op gezondheid
Volgens de taoïstische visie is gezondheid gebaseerd op de vrije stroming van Qi en een evenwicht tussen lichaam, geest en ziel. Organen, emoties en gedachten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, net zoals de mens in relatie staat tot zijn omgeving.
Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) biedt een holistische benadering van welzijn en omvat onder anderen Qi Gong, ademhalingsoefeningen, meditatie, voedingstherapie, kruiden, acupunctuur, acupressuur, massagetechnieken en moxa.
Shiatsu deelt de uitgangspunten en meridianen van acupressuur, maar heeft een eigen benadering met een bredere focus op de meridianen, in plaats van specifieke drukpunten.
In de Zen Shiatsu methode wordt gewerkt met lichte strekkingen en druk met vingers, duimen, handen, ellebogen en knieën, die ik aanvullend inzet tijdens massages.
De primaire intentie van Shiatsu is het harmoniseren van de energiestroom in het lichaam, maar het kan ook gericht ingezet worden bij klachten die voortkomen uit disbalans, zoals stress, spierspanning en vermoeidheid.
De Oorsprong
Shiatsu is afgeleid van anma, de traditionele handgenezing. An betekent druk, ma strijken. Anma maakt gebruik van technieken die gebaseerd zijn op de meridianen uit de oosterse geneeskunde.
Het Zen-aspect in Zen Shiatsu verwijst naar de aandacht en aanwezigheid van de behandelaar. De kwaliteit van de aanraking wordt niet alleen bepaald door techniek, maar ook door de innerlijke houding, rust en concentratie tijdens de massage.
Oosterse Elementenleer is een holistische benadering van gezondheid, gebaseerd op de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG).
De vijf elementen – Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water – corresponderen met organen, emoties en seizoenen. Ze beïnvloeden elkaar in cycli van voeding en controle, wat inzicht biedt in de balans tussen lichaam en geest. Elk element heeft een specifieke energetische kwaliteit, die zowel fysieke als emotionele gezondheid beïnvloedt.
De combinatie van Oosterse Elementenleer, Acupressuur en Shiatsu biedt een krachtige benadering om niet alleen symptomen te behandelen, maar ook de onderliggende oorzaken van disbalans aan te pakken, wat bijdraagt aan algeheel welzijn.
Tong- en polsdiagnose zijn technieken die de energetische balans beoordelen. De tong weerspiegelt de toestand van organen, terwijl de pols de stroming van Qi en bloed toont, wat helpt bij het identificeren van disbalansen.
Deze technieken gebruik ik aanvullend om te bepalen waar meer balans nodig is in het lichaam.
Reflexzonetherapie is gebaseerd op het principe dat het hele lichaam weerspiegeld wordt in specifieke zones, zoals op de voeten, handen, oren of rug.
Door deze zones met gerichte druk te stimuleren, kunnen lichaamsprocessen zoals spijsvertering, doorbloeding en lymfestroom worden ondersteund.
Ik integreer voetreflexzonemassage in mijn behandelingen als onderdeel van Embodiment Therapy. Deze benadering bevordert zowel fysieke als mentale ontspanning en helpt het lichaam blokkades los te laten, waardoor het weer terugkeert naar een natuurlijke staat van balans.
Manuele lymfedrainage is een zachte, ritmische massagetechniek die de afvoer van vocht en afvalstoffen via het lymfestelsel stimuleert. Dit natuurlijke afweersysteem speelt een essentiële rol bij immuunbescherming, vochtbalans en vetzuuropname.
Het stimuleren van de lymfecirculatie ondersteunt een betere zuurstofvoorziening van de huid, een gezondere spijsvertering, ontgifting van het lichaam en verlichting van zwellingen.
Lymfedrainage helpt zo bij herstel en bevordert een gevoel van lichtheid en vitaliteit.
Buikmassage, gebaseerd op de Chi Nei Tsang methode uit de Taoïstische Geneeskunst, is een holistische therapie die zich richt op het activeren van de interne organen door diepe, zachte druk.
Dit stimuleert de bloedcirculatie, verbetert de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen en ondersteunt de afvoer van afvalstoffen via het lymfestelsel.
De buik en het bekken zijn kwetsbare gebieden waar niet alleen fysieke spanning, maar ook onverwerkte emoties opgeslagen kunnen liggen.
De veilige en ondersteunende omgeving in mijn praktijk helpt om dit gebied bewust te ervaren, los te laten en diepe ontspanning te vinden.
Deze methode combineert deep tissue en bindweefselmassage voor een diepgaande werking op spieren en bindweefsel.
Bij de bindweefselmassage wordt de huid met speciale technieken opgetild en gerold, wat de doorbloeding stimuleert en de huid verstevigt. Deep tissue massage richt zich op de diepere spierlagen en bindweefsels, waardoor vastzittende spanning en blokkades worden verminderd.
Door deze technieken te combineren, wordt niet alleen de huidstructuur verbeterd, maar ook diepe spierspanning losgelaten. Dit zorgt voor meer flexibiliteit, ontspanning en een beter herstel van het lichaam.
De behandelingen worden aangevuld met psychosociale en psychotherapeutische technieken.
Focussen is een psychotherapeutische techniek waarbij je met aandacht luistert naar de subtiele signalen van je lichaam. In combinatie met massage kan dit een diepgaand zelfreflecterend effect hebben.
Door je bewust te worden van fysieke sensaties, gevoelens en gedachten, komt waardevolle informatie naar voren die bijdraagt aan zowel psychisch als fysiek herstel.
Dit proces helpt bij het ontladen van emoties, accepteren van je lichaam en ervaren van meer balans in het dagelijks leven.
Introspectie is een vorm van zelfreflectie, waarin je je gedachten, gevoelens, patronen en verlangens onderzoekt. Door middel van gesprek, ontspanningsoefeningen, meditatie en visualisatie help ik je om relevante thema’s te openen en mentaal tot rust te komen.
De diepe ontspanning van de daaropvolgende behandeling vergroot de toegang tot je onderbewuste, wat vaak leidt tot nieuwe inzichten en bewustere keuzes in je dagelijks leven.
Tijdens lichaamsgerichte therapie versterk je de verbinding met je lichaam en leer je je innerlijke behoeften, verlangens en grenzen beter kennen.
Je vergroot hiermee je bewegingsvrijheid binnen je ‘innerlijke landschap’, wat kan helpen bij het balanceren tussen bijvoorbeeld geven en ontvangen, draagkracht en daadkracht, diepgang en lichtheid.
Tijdens behandelingen kunnen we bewustzijn verdiepen op:
Balans tussen geven en ontvangen (binnen en buiten).
Verbinding tussen eenheidsbewustzijn en Ik-kracht (boven en onder).
Harmonie tussen vrouwelijke en mannelijke energie (links en rechts).
Door deze polariteiten te integreren, creëer je evenwicht en veerkracht, zowel in jezelf als in je interactie met de wereld om je heen.
Stilte is meer dan de afwezigheid van geluid of een pauze van externe prikkels.
Wanneer je tijdens een massage in stilte ontspant, kan je lichaam zich beter richten op regeneratie, wat je immuunsysteem versterkt.
De rustgevende ervaring biedt ook ruimte voor zelfreflectie. Zonder afleiding wordt de aandacht naar binnen gericht, waardoor je gedachten, gevoelens en verlangens helderder worden.
Mindfulness en meditatie, die ook stilte omarmen, zijn bewezen effectief in het verminderen van mentale gezondheidsklachten, zoals burn-out, depressie en angststoornissen. En het verbeteren van cognitieve functies zoals concentratie en geheugen.
Daarnaast stimuleert stilte intuïtie en creativiteit, doordat het ruimte schept voor nieuwe inzichten en ideeën. Het biedt een ‘leeg canvas’ voor de geest.
Ter verdieping van de behandelingen bied ik, indien gewenst en geheel vrijblijvend, creatieve uitnodigingen aan. Met voorbereidende of evaluerende thuisopdrachten bied ik een stimulerende omgeving die afgestemd is op jouw voorkeuren en mogelijkheden.
Je creatieve vermogen kan je (leren) inzetten bij het verwerken van prikkels, zowel intern als extern, en het afstemmen van je innerlijke kompas.
Creatie en verbeeldingskracht zijn krachtige middelen om vraagstukken te onderzoeken, verlangens te verkennen, originele ideeën te genereren en buiten de gebaande paden te denken.
Door verschillende vormen van expressie te verkennen, leer je ook perfectionisme en faalangst loslaten, terwijl je het proces zelf waardeert en ruimte krijgt om je interesses en talenten verder te ontwikkelen.